Elon Musk: „Este posibil să construiești centrale nucleare extrem de sigure”. Ce plan are miliardarul

de: Ozana Mazilu
01 08. 2021

CEO-ul Tesla, Elon Musk, este cu un pas în față când vine vorba de energia nucleară. Miliardarul a discutat subiectul în cadrul conferinței de inovație criptografică B-Word din această săptămână. În opinia sa, e posibil să construiești centrale nucleare extrem de sigure. Iată cum.

„Cred că centralele nucleare moderne sunt sigure, contrar a ceea ce ar putea crede oamenii”, a spus el în timpul conferinței, citat de CNBC. „Chiar cred că este posibil să se producă o energie nucleară extrem de sigură”.

El a mers chiar până la respingerea ideii de a dezvolta reactoare de fuziune, ideea de a colecta energie din combinarea atomilor, nu de a le despărți. Pentru mulți, energia de fuziune are potențialul de a deveni forma supremă de energie regenerabilă care nu vine cu niciun risc inerent al unei explozii nucleare.

Planul lui Musk: centrale nucleare extrem de sigure și nepoluante

„Vorbesc despre fisiune”, a adăugat el. „Nu ai nevoie de fuziune. Ai acel reactor de fuziune imens pe cer, numit Soare. Apare în fiecare zi”.

Implicația: există panouri solare, de ce trebuie să reproducem și reactoarele de fuziune pe Pământ?

Este o observație destul de neobișnuită, având în vedere interesul crescând pentru spațiu. Chiar și fondatorul Amazon, colegul său miliardar Jeff Bezos, ajută zilele acestea să finanțeze inițiativele de putere de fuziune.

Într-un tweet din octombrie, Musk a susținut că „reactorul de fuziune liber din cer convertește aproximativ patru milioane de tone de masă în energie, în fiecare secundă. Trebuie doar să prindem o cantitate extrem de mică pentru a alimenta întreaga civilizație”.

Tesla Energy, filiala companiei de energie curată, are un interes major – compania vinde acoperișuri solare de ani de zile.

Musk a trebuit, de asemenea, să depună mărturie în instanță săptămâna trecută, pentru un acord controversat încheiat de Tesla în 2016. Tesla a achiziționat pe atunci SolarCity, o companie de energie solară tranzacționată public, care era aproape în faliment la acea vreme.

Dar este teoria energiei de fuziune a lui Musk justificată? Reactoarele de fuziune au fost greu de dezvoltat, în ciuda evoluției tehnologiei recente. De-a lungul deceniilor, inginerii au încercat să obțină mai multă energie electrică din reactoarele de fuziune, comparativ cu energia necesară pentru ca aceste reacții să înceapă.

China ar putea da lovitura pe piața energiei: de ce e atât de special acest reactor pe care vrea să-l construiască

China are ambiții mari și vrea să construiască primul reactor nuclear ”curat”. Iată despre ce e vorba.

China vrea să construiască primul reactor nuclear care să nu pună sub semnul întrebării impactul asupra mediului. E vorba de o facilitate care ar urma să nu folosească apa pentru răcire. E un prototip de reactor nuclear cu sare topită, care funcționează mai degrabă pe toriu lichid decât pe uraniu.

Autoritățile de la Beijing insistă că va fi mai sigur decât reactoarele convenționale, deoarece toriul se răcește rapid și se solidifică la contactul cu aerul. Aceasta înseamnă că pentru orice posibilă eliberare, radiația va intra în mediu mult mai puțină decât cu o scurgere din reactoarele convenționale.